25mannamedelns banläggare tipsar!

Ni glömmer väl inte att 25mannamedeln går av stapeln dagen efter den stora stafetten. Tävlingens banläggare, Jacob Lindstam, OK Ravinen,  berättar om vad vi kan vänta oss under söndagens tävling. 

Hur skulle du beskriva terrängen på 25mannamedeln?

Häftig natur i växlande karaktärer. Skarpa, höga sluttningar och höjder som belastar såväl fysik som rumsuppfattning. Varierande sikt samt något inslag av flackare partier. Perfekt blandning för en medeldistans som ställer krav på teknisk bredd så väl som fysisk litteracitet.

 Skiljer sig terrängen någonting från stafetten dagen innan? 

Ja, det finns variation i området där olika sträckor berör olika delar under stafetten samt några helt unika partier för medeln. Medeldistansen kommer, med andra ord, för de flesta att innehålla en större variation. 

 Vad har varit roligast/ största utmaningen med att lägga banor till tävlingen? 

Roligast har varit timmarna i naturskön skog genom rekognoscering, märkning av kontrollpunkter och ensamma möten med flora & fauna. Nästan lika roligt är utmaningen att pussla ihop banorna. Terrängen med skarpa, höga sluttningar och varierande sikt är i sig speciell för våra ungdomar som kan ha kommit olika långt i sin utveckling eller aldrig upplevt denna terrängkaraktär tidigare. Som väl är erbjuds två dagars orientering i området som kan bidra med lärande i utvecklingen. Jag rekommenderar varmt att nyttja det och inte bara tävla utan även vara nyfiken innan, under och efter båda dagarna. Ta med erfarenheten och det som gick extra bra. En vuxen uppföljare kan vara till fördel för detta ändamål.

 Har du några tips på hur man kan tänka för att få till ett lyckat lopp under medeldistansen? 

Klyschigt svar skulle vara att prioritera huvudet och tekniken först och benen sen. För att ge något mer konkreta tips föreslår jag följande:

  1. Lyft blicken så långt det går – där det inte räcker till för att kognitivt översätta skogsrummet till kartan i frontalloben, föreslår jag en bra kompass som går att lita blint på (men blunda inte ;-)).
  2. Kartkontakt i hög frekvens – en intensiv strävan efter att utöka minnesbanken genom att vara visuellt uppmärksam på terrängspråket. Titta ofta på kartan och terrängen. Då ökar sannolikheten att du hela tiden vet vad du söker utan att stöta på några överraskningar. Vid sämre eller varierande sikt av olika sort skiftar naturen snabbare och påverkar rumsuppfattningen mer frekvent, vilket ställer krav på högre frekvens i kartkontakt och riktningsuppdatering. Något den erfarne orienteraren är väl medveten om och stämmer väl in på Rudan som orienteringsområde. 
  3. Är du ovan vi mälardalsterrräng eller detaljerad småskuren kustterräng tänk på att orientera hela vägen in i ringen till kontrollpunkten, detta kräver tempoväxlingar in och ut från kontrollerna.

Personligen som banläggare och orienterare vill jag helst ha en medeldistans serverad intensiv och tekniskt varierande utan förlorade kilometrar och mentala pauser.

Varför skulle du rekommendera löpare att stanna kvar även på söndagen för att springa medeldistansen? 

Var bana i orientering är ett eget musikstycke med unika innuendon, crescendon, verser och refränger etcetera. Medeln på söndagen är inget undantag, i en terräng som erbjuder god orienteringsupplevelse ur flera perspektiv.

För den tävlingsbitne är en individuell distans inte en stafett och tvärt om.

För naturnjutaren är Rudan vilt, maffigt och vackert.

För den träningslystne kan ytterligare ett hårt pass matas in på kontot.

För teknikekvilibristen är det en våt dröm, skulle du mot förmodan uppleva att det var för lätt? Försök då en natt-OL i Rudan, hör av dig om du gör ett rent lopp och berätta hur du bar dig åt!

Varmt välkommen och lycka till! Jag önskar dig en fin orienteringsupplevelse under 25mannamedeln 2024!

Jacob Lindstam OK Ravinen

Banläggare 25mannamedeln 2024

  

Uppdaterat: 2 oktober, 2024 kl. 20:43